Friso praktijk

Wat je niet moet doen als je een beugel hebt

Geplaatst op

Wist je dat het risico op tandbederf en tandvleesproblemen hoger kan zijn als je een beugel draagt? Daarom is het uiterst belangrijk en zeer aan te raden om elke 3 maanden een tandreiniging te laten uitvoeren bij de tandarts terwijl je een beugel draagt. Dit is om tandplak, tandsteenafzettingen en vlekken rond de tanden en beugels te verwijderen.

Wat moet je NIET eten en doen in de tijd dat je een beugel hebt

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die draden en banden kunnen losmaken, breken of buigen wanneer je beugels draagt.

  • Vermijd harde voedingsmiddelen zoals noten en harde koekjes.
  • Probeer geen vlees van het bot (kippenvleugels, ribben) met je tanden te eten, omdat beugels tegen het harde bot kunnen aanslaan of tegen het harde bot kunnen drukken en eraf kunnen breken! Verwijder al het vlees met een mes voordat je gaat eten.
  • Voedingsmiddelen zoals appels en wortelen moeten voor het eten worden geraspt of in kleine stukjes worden gehakt om de stress op de beugel te verminderen.
  • Popcorn kan je ook in de problemen brengen. Soms knallen niet alle pitten en kun je er uiteindelijk in bijten met een krakend geluid als gevolg!
  • Vermijd plakkerig voedsel zoals karamel, toffees, muesli of fruitrepen.
  • Geen kauwgom!
  • Gewoontes zoals nagelbijten, onnatuurlijke tongstoten, potloodkauwen en nerveus plukken aan je draden kunnen ook breekbouten breken. Wees je hiervan bewust en doe moeite om ze te stoppen.

Je zou kunnen denken dat je wegkomt met het eten van toffees of iets hard en zou kunnen zijn onder de indruk dat er niets gebeurd is de laatste keer dat je deed, maar wees je ervan bewust dat draden kunnen buigen. Een gebogen draad geeft je geen rechte glimlach. Een gebogen draad is zwak en kan gemakkelijk breken bij de volgende keer dat je een stuk zacht, kauwend brood eet.

Vergeet niet dat beschadigde beugels extra afspraken, ongemak en een langere behandelingstijd betekenen. Gebroken beugels corrigeren je tanden niet! Als je beugel breekt, maak dan onmiddellijk een afspraak met de orthodontist.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden