In Nederland zijn er meer dan 800.000 mensen die angstig zijn voor het bezoeken van de tandarts. Deze mensen zijn angstig voor de behandelingen die tandartsen uitvoeren. Deze angst komt vooral voort uit vervelende ervaringen, het gevoel van onmacht en weinig communicatie over de uit te voeren behandelingen. Er zijn daarom verschillende tandartsen in Nederland die gespecialiseerd zijn in het helpen van angstige patiënten. Wij vertellen je meer over de voordelen van deze angsttandartsen.

Duidelijke communicatie

Voor en tijdens de behandeling kun je van een angsttandarts duidelijke communicatie verwachten. Bij het intakegesprek maak je kennis met de tandarts en bespreek je samen met de tandarts de situatie en je angst. Tijdens de intake is er veel ruimte voor vragen en probeert de angsttandarts te achterhalen waar je angst vandaan komt. Door de oorzaak van de angst te achterhalen, is het mogelijk om hierop in te spelen en dit gevoel weg te nemen.

Voorverdoving en plaatselijke verdoving

Bij sommige behandelingen is het aan te raden om gebruik te maken van een verdoving. Je hebt bij de meeste angsttandartsen de keuze uit zowel een voorverdoving als plaatselijke verdoving. Met de voorverdoving voel je de prik van de verdoving niet. Door een bepaalde plaats in je mond te verdoven voel je de pijn tijdens de behandeling niet. Voor het uitvoeren van de behandeling vraagt de tandarts altijd of je gebruik wilt maken van een verdoving.

Afgesproken stopsignaal

Het is mogelijk om een stopsignaal af te spreken met de angsttandarts. Door een stopsignaal af te spreken, heb je gedurende de gehele behandeling de controle. Dit signaal geeft veel angstige patiënten een veilig gevoel bij de tandarts.

Persoonlijk en doelgericht behandelplan

Tijdens de contactmomenten met de tandarts wordt er een persoonlijk en doelgericht behandelplan opgesteld. Dit plan wordt als leidraad gebruikt voor de uit te voeren behandelingen bij de tandarts. Op deze manier heb je als patiënt overzicht over wat er gaat gebeuren. Je hoeft met zo’n plan dus niet bang te zijn dat je voor onaangename verrassingen komt te staan bij de tandarts.