Friso praktijk

Wat is een bovenooglidcorrectie?

Geplaatst op

Een bovenooglidcorrectie verwijdert de losse plooien van de huid van het bovenste ooglid. Soms wordt ook vet verwijderd. Er blijven nog enkele huidplooien over om ervoor te zorgen dat je je oogleden kunt sluiten. Het kan ook geassocieerd worden met een wenkbrauwptose, waarbij de wenkbrauw gaat hangen, of een bovenste ooglidptose waarbij de bovenste oogleden gaan hangen. Deze problemen kunnen soms tegelijk met een blepharoplastie van het bovendeksel of bij een afzonderlijke gelegenheid worden aangepakt.

Waarom heb ik een bovenste deksel blepharoplastiek nodig?

Overtollige huid van het bovendeksel kan visuele problemen veroorzaken door het zicht op de wimpers te blokkeren en kan ook een zwaar gevoel of vermoeidheid veroorzaken. Sommige mensen vinden dat hun overtollige bovenste ooglidhuid er cosmetisch onaanvaardbaar uitziet.

Hoe wordt een ooiglidcorrectie uitgevoerd?

In de meeste gevallen kan de bovenste ooglid blepharoplastie onder plaatselijke verdoving als dagbehandeling worden uitgevoerd. Dit houdt in dat er een injectie met lokaal verdovingsmiddel op het bovenste ooglid wordt geïnjecteerd om het gebied te verdoven en je kunt nog dezelfde dag naar huis gaan. Het kan ook worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving met sedatie of er moet een algemeen verdovingsmiddel en een anesthesieconsulent aanwezig zijn voor deze optie.

Voorafgaand aan de operatie wordt de overtollige huid met een pen gemarkeerd, zodat er voldoende huid overblijft om de ogen te sluiten.  Vervolgens wordt de plaatselijke verdoving gegeven. De overtollige huid wordt dan verwijderd, als je ook nog vetbulten heeft, kan dit ook worden verwijderd. De huid wordt gehecht.

Wat gebeurt er na een ooglidcorrectie?

Er wordt chlooramfenicolzalf op de wonden aangebracht; je chirurg beslist of je na de operatie een kompres op je ogen nodig hebt.

Na de operatie moet je make-up en contactlenzen gedurende 1-2 weken vermijden. Je moet de incisie schoon houden met schone watten en steriel zoutoplossing of gekookt gekoeld water. Je krijgt een chlooramfenicumzalf om twee keer per dag gedurende 2 weken op je wonden aan te brengen. Je moet ook 4-6 keer per dag kunstmatig tranen gebruiken gedurende minstens 2 weken om de ogen gesmeerd te houden.

De oplossing van postoperatieve zwelling en blauwe plekken kan per patiënt verschillen. Kneuzingen zullen meestal oplossen gedurende 2-3 weken. De zwelling duurt langer en de meeste van hen lossen de zwelling op na 3-4 weken. Houd hier rekening mee als je een vakantie of sociale gebeurtenis plant.

Probeer inspannende activiteiten gedurende 2 weken na de operatie te vermijden om je wonden te helpen genezen.

De deksellittekens vervagen in witte lijnen over een aantal maanden.  Het grootste deel van het litteken zit verborgen in de bovenste ooglidplooi, hoewel het litteken zich uitstrekt tot net onder je buitenste wenkbrauw. Zonlicht kan de genezing van je litteken belemmeren. Daarom is het nuttig om een zonnebril te dragen terwijl je geneest in zonnige omstandigheden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden