Friso praktijk

Waarom snoepen slecht is voor je tanden

Geplaatst op

Snoepen is slecht voor je tanden, dat weten we allemaal. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je ertegen doen? Is naar de tandarts gaan niet genoeg om je tanden gezond te houden? We leggen het je uit.

Waarom is snoep zo slecht voor tanden en kiezen?

Snoep draagt bij aan tandbederf, maar niet zo direct als je zou denken. Suiker is het favoriete voedsel voor schadelijke bacteriën in de mond die zich voeden met suiker. Als je vergeet om je tanden te poetsen en te flossen, kunnen de bacteriën overgaan in tandplak, die dan verder kan verharden tot tandsteen. Beide stoffen zijn moeilijk te verwijderen en zorgen ervoor dat de bacteriën de tanden en kiezen blijven rotten. Als het glazuur eenmaal verwijderd is, duurt het niet lang voordat er gaatjes ontstaan. Als de gaatjes worden verwaarloosd, kan het tandbederf de binnenkant van de tand bereiken, een infectie veroorzaken en deze effectief doden – waardoor de tand eruit valt of moet worden getrokken. Heb je last van een tand? Ga dan zo snel mogelijk naar een tandarts in Den Haag.

Welke soorten snoep zijn het ergst voor tanden en kiezen?

  • Kleverige, kauwende snoepjes zoals karamel zijn het ergst omdat ze zich tussen de tanden hechten, waar het speeksel ze niet zo gemakkelijk kan afbreken. Kleverige snoepjes kunnen ook vullingen eruit trekken.
  • Hard snoep kun je beter ook vermijden indien mogelijk.

Welke soorten snoep zijn niet zo slecht voor de tanden?

  • Suikervrije kauwgom, lolly’s en harde snoepjes.
  • Donkere chocolade. Het bevat minder suiker dan melkchocolade en zit vol met antioxidanten.

Hoe kan je de impact van snoep op je tanden minimaliseren?

Tegen de verwachting in is het geen goed idee om je tanden te poetsen direct na het eten van snoep. Je zou denken dat het zou helpen, maar wat er dan gebeurt is dat de suikers dieper tussen je tanden duwt. Het is eigenlijk het beste om je mond af te spoelen met water, 30 minuten te wachten en dan de tanden te poetsen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden