Friso praktijk

Voor en nadelen van een klikgebit

Geplaatst op

Een klikgebit op implantaten of op bestaande wortels zit heel stevig en heeft daarnaast nog vele andere voordelen. Er zijn natuurlijk ook altijd enkele nadelen. In dit artikelen hebben we beiden voor je uitgelicht.

Voordelen klikgebit

Stabiele basis

Het allergrootste voordeel van een klikgebit is dat deze een enorm stabiele basis heeft. Hierdoor heb je nooit meer last van een loszittend kunstgebit.

Prettig eten

Een regulier kunstgebit kan wiebelen of schuiven. Het klikgebit zit stevig vast op de (kunst)wortels en je kunt op een prettige manier eten, ook hardere voedingsmiddelen (zoals noten) zijn geen probleem.

Vrij gehemelte

Een klikgebit zit uitsluitend vast op de implantaten en er zijn hierdoor geen dwarsverbindingen nodig. Hierdoor blijft het gehemelte vrij, wat ook het gevoel van ruimte in de mond prettig beïnvloedt. Dit voordeel heb je bijvoorbeeld niet bij een plaat- of frameprothese.

Geen drukplekken

De meeste protheses klemmen op het tandvlees en blijven op die manier goed vastzitten. Dit kan drukplekken veroorzaken. Met een klikgebit heb je hier geen last van en kun je optimaal eten zonder pijn.

Nadelen klikgebit

Kaakopbouw kan noodzakelijk zijn

Je kaakbot kan geslonken zijn of van nature niet genoeg houvast bieden. Het kan hierdoor nodig zijn om een kaakopbouw te plaatsen. Dit gebeurt op een polikliniek en onder narcose.

Complicaties met implantaten

Het kaakbot groeit bijna altijd netjes en goed vast rond de implantaten. Maar er blijft altijd een kleine kans dat er complicaties optreden en de implantaten los blijven zitten. Er kunnen aanvullende operaties nodig zijn.

Goede reiniging is noodzakelijk

Implantaten moeten goed schoon gehouden worden en de reiniging luistert erg nauw. Maak daarom regelmatig een afspraak bij de tandarts en mondhygiënist en maak goed gebruik van de specifieke reinigingsinstructies. Op deze manier kun je ontstekingen voorkomen.

Complicaties zijn te voorkomen

De eerder genoemde nadelen en risico’s zijn bijna allemaal eenvoudig te beperken of te voorkomen met goede mondverzorging. Maak daarom goed gebruik van de instructies die je ontvangt van de mondhygiënist, tandarts en/of implantoloog.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden