Jaarlijks komen er heel wat mensen bij de huisarts op de spoedeisende hulp omdat ze tijdens het sporten geblesseerd zijn geraakt. Sporten is gezond en het wordt door allerlei instanties aangeraden. Het heeft effect om zowel je fysieke als geestelijke gezondheid. Bewegen is goed voor het lichaam en daarom is het belangrijk dat er op een veilige manier gesport kan worden. Krachttraining voor vrouwen wordt ook steeds populairder. Ook als er iets misgaat moet er adequaat gereageerd kunnen worden door omstanders. Het aanbieden van eerste hulp bij een blessure is één van de belangrijkste methodes om de veiligheid van sporters te verhogen. Het is daarom aangeraden om altijd iemand paraat te hebben die bekend is met sporten EHBO.

Eerste hulp bij sporten

Het aanbieden van correcte eerste hulp bij een blessure kan de ernst van een kwetsuur in sterke mate verminderen. Bij zwaardere verwondingen kan het aanbieden van EHBO zelfs een levensreddend effect hebben. Op de meeste sportvelden in Nederland is er daarom altijd iemand aanwezig die bekend is met het geven van EHBO. G4s biedt cursussen aan waar je een EHBO-diploma kunt behalen. Als je al bekend met EHBO maar het is al even geleden, dan is een herhalingscursus om je geheugen op te frissen waarschijnlijk een goed idee.

Het voorkomen van blessures

De meest effectieve methode is nog altijd om blessures te voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid bent als je gaat sporten. Let er bijvoorbeeld op dat je je lichaam niet overbelast. Bouw je uithoudingsvermogen geleidelijk op zodat je lichaam de tijd heeft om zich aan te passen. Zeker als je al wat ouder bent kan het lichaam snel overbelast raken. Veel sportblessures kunnen voorkomen worden door een goede warming-up te doen. Net als een cooling-down is dit een cruciale voorwaarde om op een gezonde manier te sporten en de kans op blessures zo klein mogelijk te houden. Een cooling-down is ook voor het spierherstel na krachttraining erg belangrijk. Zo rond je de training fijn af en hebben de spieren tijd om te herstellen.