Hangende oogleden zorgen er soms voor dat je een sombere of vermoeide indruk achterlaat. Een ooglidcorrectie is hier een oplossing voor. De operatie is één van de meeste voorkomende esthetische behandelingen die in Nederland wordt uitgevoerd. Er bestaan veel onduidelijkheden over ooglidcorrecties: hoe verloopt het proces precies en zitten er risico’s aan de operatie? In dit blog behandelen we 4 veel gestelde vragen over ooglidcorrecties.

Hoe wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd?

Een ooglidcorrectie wordt altijd door een oogarts of een esthetisch arts uitgevoerd. Voordat de operatie begint, wordt een plaatselijke verdoving toegediend. De behandeling begint zodra de verdoving is ingewerkt. Via een snede in de plooi van het ooglid wordt overtollige huid, vet en spierweefsel verwijderd. De wond wordt vervolgens gehecht. De operatie duurt in totaal zo’n 3 kwartier. Zodra de ingreep klaar is mag je naar huis. Het is hierbij aan te raden om niet direct te gaan autorijden, aangezien de operatie vaak zorgt voor gevoelige ogen. De eerste drie dagen is het aan te raden een zonnebril te dragen. Na ongeveer één week wordt er gekeken of alle wondjes zijn genezen en worden de hechtingen verwijderd.

Is het resultaat van een ooglidcorrectie blijvend?

Het resultaat van een ooglidcorrectie blijft meestal zo’n 10 tot 15 jaar zichtbaar. Hoe lang het resultaat precies zichtbaar blijft, verschil per persoon, omdat niet iedereen even snel veroudert. Dit hangt onder andere af van de huidtype en de kwaliteit van de huid. Roken of teveel in de zon zitten kan bijvoorbeeld het resultaat van een ooglidcorrectie verkorten.

Wordt een ooglidcorrectie vergoed door de verzekering?

De operatie wordt niet door de basisverzekering vergoed. Via een aanvullende verzekering is dit soms mogelijk. Vaak kan dit alleen als er sprake is van een medische indicatie. Om erachter te komen of een ooglidcorrectie onder je verzekering valt, kan je het beste je verzekeringsmaatschappij raadplegen.

Zitten er risico’s aan een ooglidcorrectie?

Helaas kunnen er ook complicaties zitten aan een ooglidcorrectie. Zo gebeurt het soms dat je na de operatie je ogen (tijdelijk) niet volledig kan sluiten. Belangrijk is om oogdruppels of oogzalf te gebruiken, om uitdroging van de ogen te voorkomen. Ook kunnen de ogen gevoelloos aanvoelen en kan er vochtophoping voorkomen.

Voor het uitvoeren van een ooglidcorrectie raden wij Polikliniek de Blaak in Rotterdam aan.

Meer gezondheidstips vind je hier.