Friso praktijk

Tips om sterkere en stabiele heupen te krijgen

Geplaatst op

Een heupoperatie komt vaker voor dan je misschien in eerste instantie zou denken. Door de juiste handelingen uit te voeren kun je voorkomen dat je ooit aan je heup geopereerd moet worden. Een veel voorkomende oorzaak is artrose, oftewel gewrichtsslijtage. Dit is zeer pijnlijk waardoor een heupoperatie soms onvermijdelijk is. Met de volgende tips voorkom je dat je in de toekomst in aanmerking komt voor een heupoperatie.

Let op je gewicht

Mensen met overgewicht hebben een verhoogt risico op het krijgen van artrose omdat er meer druk uitgeoefend wordt op de gewrichten. Door 5 kg te verliezen in een periode van 10 jaar kan de kans op een pijnlijke vorm van artrose al met 50% verminderd worden bij vrouwen.  Als je al pijn aan je heupen hebt kun je het beste voedsel met veel koolhydraten vermijden, omdat suikers de pijn kunnen verergeren.

Sport regelmatig

Sporten zorgt er niet alleen voor dat je een gezond gewicht behoudt, maar ook dat de spieren rondom je heupen en je rug sterker worden. Je heupen zijn onderdeel van je core, een van de belangrijkste spiergroepen in je lichaam. Als je een sterke core hebt zullen je heupen in een rechtere lijn staan ten opzichte van je ruggengraat. Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen, roeien, zwemmen en wandelen. Bij al deze sporten gebruik je meerdere spiergroepen waardoor je hele lichaam sterker wordt.

Vermijd pijn

Bij veel vormen van sport is het niet erg als je een beetje pijn ervaart en hier doorheen bijt. Bij je heupen moet je dit echter voorkomen. Als squads bijvoorbeeld pijnlijk zijn kun je betere halve squads of leg extensions doen. Als wandelen of fietsen al pijn doet kun je gaan zwemmen, hierbij ligt er namelijk geen druk op het lichaam.

Zoek een specialist

Als je kampt met aanhoudende pijn is het verstandig om een specialist te raadplegen. Hoe eerder een heupmankement gediagnosticeerd wordt, hoe beter. Soms is het nodig om met behulp van een minimale ingreep te zorgen dat een heupprothese op een later moment niet nodig is.  Wacht dus niet te lang wanneer je pijn hebt aan je heup en raadpleeg bijvoorbeeld de huisarts.

Gerelateerde berichten

Verloskundigen in Amsterdam: bevallen en begrijpen – klik hier voor informatie

Het krijgen van een baby is een levensveranderende gebeurtenis en een reis vol spanning en verwachting. Een belangrijk onderdeel van deze reis is het...

Lees meer

Colloïdaal zilver zalf met goud: een innovatieve benadering van huidverzorging

In de wereld van natuurlijke huidverzorgingsproducten neemt colloïdaal zilver zalf een bijzondere plaats in. De toevoeging van goud aan deze zalf...

Lees meer

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden