Friso praktijk

Kunsttanden nemen: welke moet ik kiezen?

Geplaatst op

Er zijn drie soorten kunsttanden: kunstgebit, klikgebit of implantaten. Elke soort heeft weer andere voor- en nadelen. Kijk even met ons mee naar de verschillende opties die je kunt kiezen als je kunsttanden wilt. Kunstgebit Amsterdam wil je graag adviseren.

Klink- of kunstgebit

Er bestaan verschillen tussen een klink- en kunstgebit. De eerste optie zit vast in de mond met behulp van implantaten. De tweede optie zit los in de mond. Een klinkgebit is bewerkelijk om te reinigen, terwijl een kunstgebit juist gemakkelijk uit de mond te nemen is en te reinigen onder de kraan met een speciale tandenborstel. Dentale problemen zijn goed te voorkomen, wanneer je er een goede mondhygiëne op na houdt.

Wel en geen operatie

Wanneer je een klikgebit wilt, moet je geopereerd worden. Dit is betreft een poliklinische operatie en duurt niet heel lang. Je kunt na de operatie ook direct naar huis. Implantaten vragen om een goede mondhygiëne, net zoals gewone tanden hierom vragen. Wanneer je een kunstgebit wilt, hoef je niet geopereerd te worden. Er is alleen een afdruk van je kaak nodig. Zo kan de tandarts een gebit voor je maken dat goed past.

Kunstmatige tanden die natuurlijk voelen

Waar een klik- en een kunstgebit onnatuurlijk voelen, zijn tandimplantaten een optie die het meest natuurlijk voelt. Je poetst je kunsttanden als echte tanden. Tegenwoordig kun je heel goed een reconstructie laten maken van je natuurlijke gebit. Zo’n gebit met tandimplantaten is wel vrij duur. Een kunstgebit is goedkoper. Een klikgebit is eigenlijk een kunstgebit dat vast in de mond zit met een aantal implantaten.

Krijg ik elk type kunsttand vergoed?

Een kunstgebit wordt meestal volledig vergoed uit de basisverzekering. Eens in de 5 jaar heb je recht op een vergoeding van een groot deel van de kosten voor een kunstgebit. Dit laatste betreft zo’n 75%. Voordat een klikgebit kan worden aangemeten, moet er meestal eerst een verzoek ingediend worden bij de verzekeraar. Deze geeft uitsluitsel over wat de vergoeding voor het klinkgebit zal zijn. Voor implantaten gelden vaak andere regels, zo worden ze vaak niet uit de basisverzekering vergoed. Er zijn wel uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld wanneer je jonger dan 23 jaar bent. Check voor de juiste informatie de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Conclusie

Het kiezen van kunsttanden is een keuze die je voor een lange tijd maakt. Deze is min of meer definitief, zeker als het om tandimplantaten gaat. Naast een gevoels- of gemakskwestie speelt er ook een financiële factor mee, want implantaten zijn duur.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden