Friso praktijk

Ketose

Geplaatst op

Afvallen is tegenwoordig hot and happening! Dit heeft met een aantal factoren te maken. De eerste en belangrijkste reden is afvallen voor een betere gezondheid. Verder zijn er ook heel veel mensen die dit doen om er beter uit te zien. Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Ketose is één van de manieren om effectief af te vallen. Maar wat is ketose en hoe kom je in een ketose?

Wat is ketose?

Ketose is een natuurlijke metabole toestand, waarbij je lichaam lichaamsvet gebruikt in plaats van koolhydraten voor de producten van energie. Wanneer jij in staat bent je lichaam in ketose te brengen zul je snel vet verbranden. Je doet dit door minder koolhydraten en meer vetten te consumeren. Er zijn tijden geweest waarin artsen beweerde dat ketose gevaarlijk zou zijn. Deze uitspraken zijn aangevochten door andere artsen en voorstanders van het dieet. Deze zien een ketose als een normaal metabool proces om aan energie te komen door opgeslagen vet te verbranden. Sommige mensen zien ketose hetzelfde als crashen maar dit is een verkeerde aanname. Een ketose dieet is rijk aan eiwitten en vetten waardoor het lichaam genoeg bouwstoffen en energie toegediend krijgt. Vroeger waren de grote hoeveelheden koolhydraten die we nu wel hebben helemaal niet beschikbaar, denk maar aan onze voorouders die bijna alleen meer dierlijk vlees of vis aten. Deze mensen waren in staat te jagen terwijl zij zichzelf in een ketose bevonden. Het is dus niet aan te tonen dat een ketose gevaarlijk of een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Sommige mensen beweren zelfs dat het een positieve invloed heeft op je gezondheid.

Hoe raak je in ketose?

Bij ketogenese worden vetten de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Voordat dit proces op gang komt zul je amper koolhydraten moeten eten. Vervolgens zal het lichaam zich moeten aanpassen wat enige tijd vergt. Je koolhydraat reserves moeten eerst op zijn voordat je lichaam volledig beroep doet op de vetten. Het kan helpen veel te bewegen omdat je dan meer energie verbruikt, dit kan het proces doen versnellen. Gemiddeld kun je ongeveer 40 gram koolhydraten per dag blijven eten, dit verschilt echter per persoon. Het duurt ongeveer 3 tot 4 dagen voordat je in een ketogene toestand komt.

Wat zijn ketogenen?

Nadat jouw suikervoorraden op zijn gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron. Het breekt vervolgens jouw lichaamsvet af om aan energie te komen. Tijdens dit proces worden er ketonen aangemaakt. Ketonen is een type zuur die bestaat uit drie verschillende soorten, namelijk: Beta-hydroxyboterzuur, Acetoacetaat en Aceton. Deze ketonen of te wel zuren worden in je lever aangemaakt. Vervolgens worden deze via je bloedstroom naar je blaas gebracht waarna je ze uitblaast.

Bijwerkingen

Bij een ketose kunnen bijwerkingen optreden, zowel positief als negatief. Omdat mensen over het algemeen kunnen schrikken van de negatieve bijwerkingen zullen deze hier worden omschreven. Mensen kunnen een slechte adem krijgen, lusteloos, vermoeid en geïrriteerd zijn. Verder kan er sprake zijn van een verminderd libido, spijverteringsproblemen, moeilijk in slaap kunnen kopen en enorme trek naar suikers. Deze bijwerkingen zijn normaal, houden zij te lang aan? Ga dan langs de huisarts. Wil je meer informatie over ketose, afvallen en een gezonde lifestyle? Bezoek dan direct het platform van NLbewustgezond!

Gerelateerde berichten

De rol van positieve psychologie in het bereiken van welzijn

In de zoektocht naar welzijn en geluk spelen verschillende factoren een rol, en positieve psychologie is een benadering die de nadruk legt op het...

Lees meer

De impact van vermoeidheid op de algehele gezondheid en welzijn

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijke invloed kan hebben op je algehele gezondheid en welzijn. In deze blog, in...

Lees meer

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden