Friso praktijk

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

Geplaatst op

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een wortelkanaalbehandeling. Gelukkig zijn er minder mensen die er zelf ervaring mee hebben. Het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling gaat volgens een aantal stappen. In dit artikel informeren we je over het stappenplan van een behandeling aan je wortelkanaal.

De wortelkanaalbehandeling stap voor stap

Wanneer je een ontsteking hebt aan het wortelkanaal dan is het binnenste tandweefsel van je tanden en kiezen ontstoken. Dit kan komen door bacteriën, een lekkende vulling, bederf van een kies of tand of een klap op het gebit. Bij dit soort gevallen is een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts noodzakelijk. De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

  1. Tijdens de eerste afspraak wordt er vaak een behandelplan opgesteld en ontvang je van de tandarts een kostenindicatie. Ook worden er röntgenfoto’s van de kaak gemaakt. Door middel van deze foto’s ziet de tandarts op welke plek de ontsteking precies zit. Zo is het mogelijk om de behandeling aan het wortelkanaal juist uit te voeren.
  2. Voor de behandeling aan je wortelkanaal wordt er eerst gecheckt of je nog pijn hebt. Bij afgestorven tandweefsel hoeft het in veel gevallen niet verdoofd te worden.
  3. Na een eventuele verdoving wordt het dode weefsel verwijderd. De tandarts boort de kies of tand open en haalt daarna met vijltjes het ontstoken weefsel eruit.
  4. Na het verwijderen van het dode weefsel worden de tand en kies gereinigd met desinfecterend middel. De tandarts vult je kanaal daarna weer.

Napijn na de behandeling

Het kan zo zijn dat je last hebt van gevoelige tanden na de wortelkanaalbehandeling. Dit is heel normaal en om de pijn wat tegen te gaan, raden we het aan om paracetamol te gebruiken. Deze napijn is ontstaan door het ontsmettingsmiddel en het vullen van je tand of kies. Wanneer de pijn na een week nog steeds niet weg is, dan is het van belang dat je direct contact opneemt met de tandarts. De medewerkers van de tandartspraktijk zijn dan in staat om te bepalen wat je het beste kunt doen tegen de napijn van de wortelkanaalbehandeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden