Friso praktijk

Hoe verloopt een periodieke controle bij de tandarts?

Geplaatst op

Het belang van de periodieke controle wordt echter vaak onderschat en hierdoor komen slechts één keer per jaar of zelfs bijna nooit bij de tandarts. Terwijl iedere tandarts zijn of haar patiënten adviseert om structureel twee keer per jaar langs te komen. Maar wat doet de tandarts dan eigenlijk?

Controleren van de mondgezondheid

Je zult het mogelijk ervaren als een vluchtige blik in je mond, maar een ervaren tandarts heeft dan ook vaak weinig tijd nodig om je mondgezondheid te controleren. Tijdens deze controle kijkt de tandarts o.a. naar onderstaande punten:

Tandvlees

Tijdens de controle wordt er gekeken of je last hebt van teruggetrokken tandvlees, abcessen, verkleuringen of ontstekingen van het tandvlees. Bij eventuele afwijkingen kan de tandarts je ook doorverwijzen naar andere medisch specialisten, zoals een mondhygiënist.

Tanden en kiezen

De tandarts controleert vaak met behulp van een haakje en/of een spiegel de conditie van je tanden en kiezen. Hierbij wordt ook gekeken of vullingen en kronen nog goed zitten.

Tong en wangslijmvliezen

Deze plekken zijn bij sommige patiënten een broedplaats voor bacteriën. De tandarts controleert daarom ook of hier afwijkingen ontstaan. Indien nodig krijg je ook aanvullende adviezen over het reinigen van deze plekken.

Pijnklachten en kaakklachten bespreken

Sommige gezondheidsklachten zijn minder zichtbaar. De tandarts zal daarom ook eventuele pijn en kaakklachten met je doornemen.

Gevoelige tanden en kiezen

Kiespijn kan vanuit de tandwortels komen. Doordat de ontsteking onder het tandvlees verborgen is, kan de tandarts deze ontstekingen niet altijd in de mond zien. Daarom vraagt de tandarts ook of je ergens pijnklachten ervaart.

Kramp of pijn in je kaak

Pijn en krampklachten in en rond de kaak kunnen meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld stijve kaken krijgen van stressklachten, maar ook pijn ondervinden van abcessen. Je tandarts kan controleren of er medische oorzaken zijn.

Vroegtijdig problemen opsporen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, controleert de tandarts niet alleen of je gaatjes hebt. De tandarts controleert je hele mond van a tot z. Hierbij kan hij eventuele afwijkingen in een vroeg stadium signaleren en (laten) verhelpen. Voor je algehele gezondheid is het daarom belangrijk om geen enkele periodieke controle over te slaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden