Friso praktijk

Belangrijk om te weten over het dragen van een mondkapje

Geplaatst op

Hoewel er inmiddels al heel wat versoepelingen zijn doorgevoerd met betrekking tot de maatregelen voor het coronavirus, is het dragen van een mondkapje er daar niet één van. Daarom gaan we in dit artikel in op een aantal stappen die je dient te volgen om bescherming kapjes zo effectief mogelijk te gebruiken. Bovendien bespreken we ook het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes, aangezien hier nogal wat onduidelijkheid over heerst. Lees dus gauw verder.

Wat is het verschil tussen een medisch en een niet-medisch mondkapje?

Er zijn een aantal verschillen tussen een medisch en een niet-medisch kapje. De belangrijkste is waarschijnlijk dat bij de eerste variant zowel de drager als de omgeving van de drager beschermd zijn. Waar een niet-medisch mondkapje er enkel voor zorgt dat jij anderen om je heen niet kunt besmetten, werkt een medisch gezichts kapje beide kanten op. Dit heeft er alles mee te maken dat deze variant voldoet aan de Europese richtlijnen en standaarden op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen.

Je herkent een medisch mondkapje aan een van de drie beschermingsklassen: FFP1, FFP2 of FFP3. Houd er wel rekening mee dat medische mondmaskers alleen bedoeld zijn voor mensen in de zorg. Sinds het begin van de pandemie is hier een groot tekort aan, wat in veel medische instellingen voor problemen heeft gezorgd. Het is dus zaak dat mensen die niet in de zorg werken, het bij niet-medische mondmaskers houden.

Handig stappenplan

Als je wilt dat het mondkapje dat je draagt optimaal werkt, dien je een aantal stappen te volgen bij het opzetten, dragen en afdoen van het kapje. Wij hebben deze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet, beginnende bij de dingen die je moet doen voordat je het mondkapje opzet:

 1. Was eerst goed je handen. Dit is belangrijk, omdat je niet wilt dat bacteriën die al op je handen zitten, worden overgedragen op het kapje.
 2. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk van het kapje aanraakt. Beperk het tot de touwtjes.
 3. Vermijd ook aanrakingen van je gezicht.

Tijdens het dragen van het kapje dien je hier aan te denken:

 1. Zorg ervoor dat het kapje niet alleen je mond, maar ook je neus bedekt.
 2. Probeer het kapje zo min mogelijk op en af te doen. Dit vermindert namelijk de werking.
 3. Raak je gezicht nog steeds zo min mogelijk aan.

Het mondkapje afdoen:

 1. Desinfecteer je handen voordat je het mondmasker afdoet.
 2. Raak alleen de touwtjes aan als je het kapje van je gezicht afhaalt.
 3. Gooi de niet-herbruikbare mondmaskers direct weg.
 4. Was de herbruikbare kapjes met een minimale watertemperatuur van 60 graden.
 5. Bewaar herbruikbare kapjes in een afgesloten verpakking.

Door al deze stappen nauwkeurig te volgen wanneer je in een openbare ruimte komt, draag je bij aan het verkleinen van het besmettingsrisico. Wil je na het lezen van dit artikel mondkapjes kopen? Zorg dat je op de hoogte bent van de gebruikswijze. Voor meer informatie hierover kan je onder andere terecht op de website van het RIVM en de overheid.

Gerelateerde berichten

De rol van positieve psychologie in het bereiken van welzijn

In de zoektocht naar welzijn en geluk spelen verschillende factoren een rol, en positieve psychologie is een benadering die de nadruk legt op het...

Lees meer

De impact van vermoeidheid op de algehele gezondheid en welzijn

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijke invloed kan hebben op je algehele gezondheid en welzijn. In deze blog, in...

Lees meer

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden