Friso praktijk

3 tips en trucs voor logopedie thuis

Geplaatst op

Het is vervelend als uw kind moeite heeft met praten. Je kunt voordat je de logopedist bezoekt zelf al een aantal tips en tricks uitvoeren om de eerste stap te zetten.

Moedig gesprekken aan

Probeer regelmatig samen met je kind in gesprek te gaan, vertel elkaar verhalen. In plaats van hem een Ja of Nee vraag te stellen, moet je nadenken over het stellen van vragen met een open einde, die tot nadenken stemmen, zoals: “Wat zou je doen als je een grote koe in je achtertuin zou zien?” Door vragen te stellen die een gedetailleerd antwoord oproepen, moedig je je kind aan om zijn of haar ideeën te uiten zonder bang te zijn om gelijk of ongelijk te hebben.

Luisteren, luisteren, luisteren

Laat uw kind met vrienden, broers, zussen en welke aanverwanten dan ook in een cirkel zitten. De een fluistert een woord aan de ander en die persoon fluistert dat woord aan de volgende persoon. Het doel van dit spel is om met dezelfde slotzin te eindigen als de beginzin. Wanneer je kinderen met je praten, geef dan doordachte antwoorden zodat je de taal van de kinderen en hun ideeën en gevoelens checkt. Ze willen het gevoel hebben dat ze gehoord worden?

Lezen

Lezen is een van de belangrijkste dingen die je met uw kind kunt doen om spraak en taal te verbeteren. Stel vragen over de foto’s, vraag je kind om naar items op elke pagina te wijzen en bij oudere kinderen kun je vragen om na te denken over de ervaringen die hij of zij mogelijk heeft gehad en die vergelijkbaar zijn.  Dit helpt je kind om verbanden te leggen met wat hij of zij hoort. Het kan zijn dat je kind steeds weer hetzelfde boek wil lezen. Als je steeds weer hetzelfde verhaal hoort, help je het vertrouwen te bevorderen en tegelijkertijd de taalvaardigheid op te bouwen.

Helpen de bovenstaande tips niet om de taalvaardigheid en spraak van je kind te verbeteren? Ga dan eens langs bij de logopedist. Bezoek altijd een logopedist met benodigde certificeringen zoals DTL en NVLF. De Praatmaatgroep heeft bijvoorbeeld alle benodigde certificeringen en hebben vestigingen voor logopedie in Deventer, Amsterdam, Apeldoorn, Almelo en veel meer grote steden.

Gerelateerde berichten

Verloskundigen in Amsterdam: bevallen en begrijpen – klik hier voor informatie

Het krijgen van een baby is een levensveranderende gebeurtenis en een reis vol spanning en verwachting. Een belangrijk onderdeel van deze reis is het...

Lees meer

Colloïdaal zilver zalf met goud: een innovatieve benadering van huidverzorging

In de wereld van natuurlijke huidverzorgingsproducten neemt colloïdaal zilver zalf een bijzondere plaats in. De toevoeging van goud aan deze zalf...

Lees meer

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen om spoel door het leven te gaan.

Contactgegevens

Via info @ frisopraktijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden