Mensen met autisme hebben moeite om dingen te plannen en te organiseren. Toch is het ook voor autistische mensen mogelijk om gedurende dagen, weken en maanden plannen te maken en dingen te organiseren voor zichzelf, familie, vrienden of collega’s. In dit artikel geven we je een aantal tips die het voor mensen met autisme eenvoudiger maken om te organiseren en te plannen.

Helder en duidelijk communiceren

Wanneer je samen met iemand met autisme iets wilt plannen of organiseren, dan is het van belang om helder en duidelijk te communiceren. Door tijdens het plannen en organiseren duidelijke afspraken te maken en alles helder uit te leggen, vergroot je de kans dat het plannen en organiseren goed verloopt. Daarentegen zorgen een onduidelijke uitleg en onduidelijke communicatie er juist voor dat het plannen en organiseren met een persoon met autisme niet zo soepel verlopen.

Zet alles overzichtelijk op papier

Bij het plannen of organiseren van wat grotere activiteiten of evenementen kan het helpen om alles overzichtelijk op papier te zetten. Zo is het voor een persoon met autisme eenvoudig om de informatie nogmaals terug te kijken. Ook wanneer je wilt dat iemand met autisme iets onthoudt, dan raden we het aan om datgene op papier te zetten.

Prioriteiten stellen

Het stellen van prioriteiten is cruciaal bij het maken van plannen en het organiseren van activiteiten. Er komen vaak meerdere werkzaamheden bij het organiseren van zo’n activiteit kijken. Wanneer je dan geen prioriteiten stelt, dan is het voor mensen met autisme heel lastig om het overzicht te bewaren. Zij zien door de bomen het bos niet meer. Stel daarom prioriteiten en geef mensen met autisme prioriteiten, zodat ze weten wat er op dat moment prioriteit heeft.

Alles stap voor stap

Ga niet te snel en probeer het plannen en organiseren stap voor stap tot een goed einde te brengen. Wanneer mensen met autisme teveel in één keer op hun bord krijgen, dan is de kans aanwezig dat ze het overzicht verliezen. In plaats daarvan raden we het aan om alles stap voor stap te doen. Zo houd je het overzicht en wordt het plannen en organiseren van dingen een stuk gemakkelijker.

Liever hulp bij het organiseren en plannen met mensen met autisme? Er zijn in Nederland een aantal organisaties die gespecialiseerd zijn in autismebegeleiding. Met autismebegeleiding krijgen mensen met autisme hulp om hun doelen of wensen te realiseren, invulling aan hun dag te geven of situaties op te lossen.